Webpage van de Parochie Sint-Pieter. Historie.

Historie:

Sint-Pieter is een zeer oude parochie. De oudste kerkjes hebben gestaan nabij de Sint-Lambertuskapel aan de Lage Kanaaldijk/Kapelweg. Het eerste schriftelijke bewijs hiervoor dateert uit 1157, als paus Hadrianus IV het Maastrichtse kapittel van Onze-Lieve-Vrouw bevestigt in het bezit van deze kerk. Sint-Pieter moet dus op die plaats al eerder een kerk hebben gehad.

Sint-Pieter boven

Aangezien de kerken op deze plaats in het schootsveld lagen van Maastricht, werd een nieuw kerkje gebouwd aan de Ursulinenweg. Dit werd vervangen door de nu nog bestaande kerk van Sint-Pieter (boven). Het door architect Kaijser ontworpen neogotische gebouw wordt op 29 juni 1875 ingewijd.

Tot 21 oktober 1939 is dit het centrum van het kerkelijke leven in Sint-Pieter.

Sint-Pieter beneden

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog vindt de uitbreiding van Sint-Pieter plaats in de richting van het Maastrichtse stadscentrum. Besloten wordt dan een nieuwe, meer centraal gelegen kerk te bouwen.

De architecten ir F. Peutz uit Heerlen  en W. Sprenger uit Maastricht ontwerpen een kerk in basilicastijl (vroegchristelijke stijl, 4de eeuw), in mergelsteen uitgevoerd.

Op 21 oktober 1939 wordt het Allerheiligste uit de kerk boven overgebracht naar de nieuwe kerk ‘beneden’ en wordt die op de berg gesloten. Ook de altaren, de beelden en het meubilair krijgen een plaats in het nieuwe bouwwerk.

Als gevolg van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moet de kerkwijding wachten tot 1946. De bouw van de hoge, ronde kerktoren, die links naast de kerk is geprojecteerd, wordt wegens geldgebrek uitgesteld.Van dit uitstel komt later afstel.

In 1954 wordt de kerk boven heropend en de parochie in tweeën gedeeld.

Eén parochie

De twee parochies zijn sinds 1991 samengesmolten, waardoor er één geloofsgemeenschap met twee kerken is ontstaan. In 1996 wordt de fusie officieel bezegeld. Onze parochie zal in de toekomst steeds meer samenwerken met die van de O.-L.-Vrouwe in het centrum.

Kapellen

Sint-Pieter telt niet alleen twee kerken, maar ook enkele kapellen.

Zo is er de Sint-Lambertuskapel op de hoek van de Kapelweg en de Lage Kanaaldijk, de Lourdesgrot aan de Ursulinenweg, de Sint-Rochuskapel vlakbij Hoeve Lichtenberg.

Op Slavante staat de 17de eeuwse Sint-Antoniuskapel  (ook bekend als de kapel van Wamsteeker).

Er zijn ook nog enkele ondergrondse kapellen in de Sint-Pietersberg.

Meer weten... surf dan eens naar de Historie van kerken en kerkhof Sint-Pieter. Onze webmaster Breur Henket beschrijft en illustreert zeer gedetailleerd de historie van kerken, kerkhof en kapellen te Sint-Pieter. Alles over het kerkhof vindt U op zijn link Het kerkhof van Sint-Pieter bij Maastricht "Op de Berg". U kunt via deze webpagina's ook virtueel het kerkhof bezoeken. De website van Stichting Grafmonumenten Sint-Pieter bereikt U via Stichting Grafmonumenten Sint Pieter.

Pastoor Kribs en zijn zus, tevens huishoudster.

De twee kerken boven nog beiden aanwezig.

De kerk beneden in basilica stijl.

Pastoor Theunissen.